Kielentarkistus ja oikoluku

Onko sinulla opinnäytetyö tai kirjan, tiedotteen tai muun tekstin kirjoittaminen loppusuoralla? Etkö halua itse miettiä päätäsi puhki kielenhuollon asioiden parissa? Jos aiot julkaista tekstin, se kannattaa antaa kielentarkistajalle tarkistettavaksi.

Oikoluku

Oikoluvussa keskitytään korjaamaan kielelliset virheet. Työssä tarkistetaan mm. oikeinkirjoitus, välimerkit, sanamuodot sekä pienet ja suuret alkukirjaimet. Oikoluku on hyvä vaihtoehto, kun aikaa on vähän. Aina teksti ei välttämättä edes vaadi muuta kuin oikoluvun, jos teksti on muuten laadukas. Tarjouksen yhteydessä annamme aina arvion siitä, kannattaisiko tekstisi oikolukea vai olisiko sille syytä tehdä perusteellisempi kielentarkistus.

Kielentarkistus

Kielentarkistus on oikolukua laajempi ja perusteellisempi kielenhuoltotyö. Kielentarkistus on syytä tehdä, jos tekstissä on kielivirheiden lisäksi paljon muutakin parannettavaa.

Kielentarkistuksessa tekstiäsi käydään perusteellisemmin läpi. Kielentarkistaja korjaa lauserakenteita eli esim. korvaa turhia lauseenvastikkeita sivulauseilla ja tekee lauseista ja virkkeistä helpommin ymmärrettäviä. Tämä onnistuu esim. pilkkomalla pitkiä virkkeitä useiksi virkkeiksi. Muutamme myös passiivimuotoja aktiivimuodoiksi, jos se sopii tekstiin ja kyseiseen tekstin kohtaan paremmin.

Kielentarkistuksessa voimme myös tarvittaessa miettiä kappalerakenteita uusiksi. Annamme tästäkin suosituksia, jos tämä vaikuttaa mielestämme tarpeelliselta tekstin laadun parantamiseksi. Asiasisältöön emme kuitenkaan puutu.

Kielentarkistus vai oikoluku - kumpi kannattaa valita?

Ellet tiedä tai halua miettiä, kumpi vaihtoehto olisi parempi, voit kysyä sitä meiltä. Vaikka tehtäisiin oikolukua laajempi kielenhuolto, se ei tarkoita, että tarvitsee tehdä kaikkea, mitä kielentarkistukseen laajimmillaan kuuluu.

Lähetä teksti meille arvioitavaksi sähköpostitse osoitteeseen info(at)sanakaari.fi (korvaa (at) @-merkillä) tai tarjouspyyntölomakkeella. Annamme suosituksen ja hinnan eri vaihtoehdoille.

Mitä tekstejä tarkistamme?

Tarkistamme mm. seuraavia tekstejä:

  • pro gradu -työt, diplomityöt, väitöskirjat ja muut opinnäytetyöt
    oppimateriaalit
  • raportit
  • myynti- ja markkinointimateriaalit, kuten esitteet ja mainokset
  • vuosikatsaukset
  • lehtiartikkelit
  • verkkosivutekstit, blogitekstit
  • yhteisöviestintä, kuten uutiskirjeet ja lehdistötiedotteet.

Miten oikoluvun ja kielentarkistuksen hinta määräytyy?

Oikoluvun ja kielentarkistuksen hintaan vaikuttaa aina mm. tekstin pituus ja laatu tai se, miten laajan tarkistuksen asiakas haluaa teettää. Kannattaa lähettää teksti meille arvioitavaksi sähköpostitse (korvaa (at) @-merkillä) tai tarjouspyyntölomakkeella, niin annamme suosituksen ja hinnan eri vaihtoehdoille.